Kako vpliva na življenje sladkorna bolezen in njene posledice

Kako vpliva na življenje sladkorna bolezen in njene posledice

Za ljudi, ki jih je prizadela sladkorna bolezen še ni konec sveta.

Čeprav so omejeni skoraj na vsakem koraku, lahko kljub vsemu najdejo pot, ki jim prinaša kakovostno življenje. Ogromno prepovedanih in nepriporočljivih stvari lahko nadomestijo z alternativami, ki so mogoče priporočljive tudi, če ni prisotna sladkorna bolezen pri zdravih ljudeh. Sama sladkorna bolezen je kronična bolezen, torej neozdravljiva zato vpliva na življenje posameznikov. Večina zaposlitev je prilagojena za diabetike oziroma sladkorne bolnike. Le redki so poklici, ki jih sladkorni bolniki ne morejo opravljati.

To so poklicni vozniki, piloti, delo na visokih nadmorskih višinah ali pod vodo, varnostne službe in obrambne službe. Čeprav je danes tehnologija že tako napredovana, da lahko vsi in povsod opravljajo delo. Tako kot večina društev ima tudi diabetično društvo svoje člane.

Ustanovili so ga z namenom, da se družijo in izmenjavajo izkušnje ter priporočila. Društva nudijo predvsem podporo in izobraževanje ter ozaveščanja. Izmenjavanje izkušenj je zelo pomembno za posameznike, da nimajo občutka, da so sami. Društva diabetikov organizira tudi izlete kot so pohodi, športne aktivnosti in druge družabne dogodke. Sodelujejo z zdravstvenimi domovi in bolnišnicami za boljše oskrbe. Društvo diabetikov si je uredilo tudi članske popuste v določenih trgovinah. Tako ima vsaka večja regija svoje lokalno društvo diabetikov, ki zagotavlja podporo in vir informacij v vsaki lokalni skupnosti.

Sicer pa sladkorna bolezen zahteva skrbno upravljanje in disciplino na vseh področjih kot je prehrana, kjer je potrebno omejiti vnos sladkorjev, ogljikovih hidratov in bele moke, svetuje se uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom, skrbno načrtovanje obrokov, skrbeti za dnevne aktivnosti kot so hoja ,plavanje, kolesarjenje, redno kontroliranje in uravnavanje krvnega sladkorja, vodenje dnevnika vrednosti sladkorja. Redni obiski zdravnika, da se preprečijo zapleti posledično zaradi sladkorne bolezni.

Redno udeleževanje delavnic in izobraževanje na področju novih odkritij o bolezni vse to lahko omogoči polno in aktivno življenje.